2016 vége... ajánlással...

... volt ború, volt derű, volt öröm, volt gyász, volt siker és kudarc, volt társaságban ünnep és volt magány, volt cinizmus és empátia, volt kritika és együttérzés, volt igazság és csalás, volt elvárás és csalódás, volt napsütés, volt vihar, hófúvás, köd, kánikula, futózápor, jégeső, majd ismét derült égbolt, volt népszavazás, volt választás, mindig van választás, volt hagyomány, volt újdonság, volt munka és pihenés,volt szükség és volt bőség is, voltak lecsúszások és felemelkedések, volt nélkülözés és gyarapodás, volt élet és sajnos volt halál is... volt ború, volt derű... és minden kezdődne elölről.. illetve... minden kezdődik elölről. Vége egy évnek. Kezdődik egy új év...

...De most, amikor általában több a szabadidő, amikor a pörgős rohanó tempóból alább lehet hagyni egy kicsit, amikor illik is és lehet is lassítani, csak ajánlani tudjuk elgondolkodtató, tartalmas olvasmányként Bartis Attilának "A Vége" című regényét. A gondolkodni, elmélkedni szerető ember feltöltődhet ettől (is) az új évre...

Ízelítőként álljon itt néhány tartalmas idézet a könyvből... és ... Áldott, sikeres, tartalmas, Boldog Új évet annak, aki olvassa és annak is, aki nem.

ut_vege.jpg

Részletek az ajánlott könyvből:

"A hit nélküli remény pedig nem több, mint bizonyos esélyek számolgatása. S így, mint minden számolgatás, kissé nevetséges."

"A boldogtalanság nem ment fel semmi alól."

"Mindig a biztonságon múlik a szabadság. Arra a szabadságra, amikor frásza van az embernek, a kutya se vágyik."

"Önmagában a lelkiismeretet nem tartom valami nagyra, tiszta lelkiismerettel lehet a legnagyobb aljasságokat elkövetni."

"Amire egy hatalom azt mondja, hogy nem kötelező, azt néha elég kockázatos elmulasztani. Mert a hatalom tudatalattijában ott szunnyad az összes nemkötelező, ellébecolt májuselsejéd meg osztálykirándulásod meg szakszervezeti gyűlésed."

"A hatalom bármikor tönkretesz ugyanazért, amire tegnap még ő maga kötelezett. És közben érthetően el is magyarázza, miért nem volt más választása tegnap, és miért nincs más választása most."

"Amikor először történik valami az emberrel életében, akkor azt ne három méterről, az ajtóból nézze. Mert akkor vele soha nem fog megtörténni. Ne évekkel előbb tudja, milyen lesz, és ne utólag vágyjon vissza rá."

"Abból, hogy engem kiver a víz, még nem következik, hogy a másiknak nem lehet mélységesen igaza."

"Minél több lesz valakinek a rendíthetetlen igazsága, annál koszosabb lesz a lelkiismerete. Úgy is mondhatjuk, a rendíthetetlen igazság a lélek pocsolyája."

"Aki nem tud örülni, annak a fájdalmaiban nem hiszek."

"A megkeseredett ember mindig magányos. Amikor egy hegyben vagy tengerben gyönyörködik, a magánya díszleteiben gyönyörködik. Mindig egyedül áll a díszletei között. Mindegy, hányan és kik veszik körül, ők is csak díszletek maradnak. Aki megkeseredett, annak még a szerelme, férje, anyja, apja vagy a gyermekei is csak díszletek. Árnyak, szörnyetegek, akikkel egyedül küzd. Akik pont azzal a dühvel rontanak rá, amit ő érez. A megkeseredett embernek minden sérelme, dühe, bosszúvágya jogos, és minden fájdalom számonkérése, amit ő okoz, jogtalan. Nem elfordulnak tőle, hanem olyan igazságban él, amelyben helye csak neki van."

"Isten a megkeseredetten nem segít. Aki emberben nem tud vigaszt találni, annak Isten is csak díszlet."

"A valóság előbb-utóbb mindig a hazugságok fölé kerekedik."

"Lehet, hogy nincs prímább hely Isten szívénél, csak a kötelező örökkévalóságnak ne lenne olyan félelmetes az ára. Ne lenne olyan félelmetes lemondani erről a pár esztendőnyi őszi mocsokról meg tavaszi verőfényről, amiben én mégiscsak én vagyok."

"Csak az szégyelli az erejét, aki összetéveszti az érzéketlenséggel."

"Az, hogy kibe szeretünk bele, soha nem döntés kérdése. Az, hogy kit szeretünk egy életen át, mindig döntés kérdése."

"A lélek számára az az egyik legnagyobb teher, ha a valóság utoléri a képzeletet. Persze ugyanilyen teher lehet, ha meg se közelíti."

"A giccs a művészet ellentéte. A buták művészete. Az összes naplemente, meg patakból ivó őzike hazugság. Nem szó szerint hazugság, hiszen naplemente is van, az őzek is isznak. Művészetként hazugság. Mert az örök idill illúzióját akarják kelteni. Mintha az életben nem lenne ugyanúgy jelen a rossz, mint a jó, a csúf, mint a szép."

"Egy angyal nem attól marad bent, ha becsukják az ablakot, hanem ha van miért bent maradnia. Erre soha nem lehet más oka, mint az, hogy szeret."

"Ha képtelenek vagyunk a másik nélkül élni, akkor édes mindegy, hogy boldogok vagyunk-e."

"Az még nem hűség, ha gyávák vagyunk a hűtlenséghez."

"Attól még nem leszünk jók, ha nem követjük el a rosszat."

Halljuk meg! Attól senki nem lesz jó, hogy nem követ el rosszat!

Boldog új évet és jó olvasást, elmélkedést az olvasottakon... Hogy értelme is legyen...