Jön a Laci...

      Előlépett egy ember.

    Amikor azt kérdezték - gondolom, zárt ajtók mögött, egymás között-, hogy ki vállalná a megmérettetést, a konfrontációt a legyőzhetetlen(nek hitt) aktuális Vezetővel szemben, akkor -ha félénken is- feltette a kezét. Ő a Laci! Botka Laci...

     Aztán megtartotta miniszterelnök-jelöltként első beszédét (beszédből soha nem volt hiány egyik oldalon sem) és itt, meg itt, meg itt, meg itt, meg itt is és még sok-sok más oldalon cikkeztek arról, amiket mondott...

    Kár lenne a Laci összes mondatát górcső alá vonni és szőrszálhasogatóként belekötni minden alanyába, állítmányába, jelzős szerkezetébe, mondatainak nyelvtani, mondattani, vagy történelmi valóságtartalmába.

botka_kollazs.jpg

    A megszámlálhatatlan (már megszokott) szemfényvesztés, nagyokat mondás, vagdalózás és okoskodás bűvöletének tengeréből kiúszva a józanság partjára, megállapítható, hogy akad ebben a beszédben pár figyelemre méltó terület, melyeket érintett a szegedi (még csak, vagy még mindig) Polgármester úr.

    Figyeljünk csak:

1. Laci szerint 2016 a józan észtől való elfordulás éve volt. Mert ugyebár brexit, meg Putyin, meg Trump is győzelmet arathatott. Szerinte ilyen agyalágyult világgá lett a világunk. Hogy magunkról ne is beszéljünk, hiszen mindenki tudja: Orbán rendszere elviselhetetlen és már az elmúlt 10 évben (sic!) egyebet se tapasztalhattunk, mint a józan észtől való elfordulást itthon...

  - Aki már kiúszott a politikai nagyotmondások tengerének vizéből a józanság kavicsos partjára, az más szemszögből is elemezheti a dolgokat. Először is: Orbán Viktor nem egészen hét éve kormányoz, az emlegetett elmúlt tíz évben viszont tudunk olyanról, aki mindvégig elfordult a józan észtől (azóta is folyton háttal áll a józan észnek), csak az illető egy másik táborban keresendő: abban a csapatban, akikkel együtt játszott a Laci is.

   - Nagyon fontos tudnia egy megmérettetésre készülő politikusnak -így a Lacinak is-, hogy ha a többség nem azt szavazza meg, ami az ő értékrendje szerint normális, vagy elfogadott, vagy maga a "józanság", attól még nem biztos, hogy a többség elfordult a józan észtől... Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a józan ész fogalma egy relatív fogalom és kár minősíteni bármilyen többséget csupán azért, mert nem egyezik meg az ízlésünk. Azt nem vitatja senki, hogy az elmúlt év valóban arról tanúskodik világszerte, hogy elkezdődött egy "elfordulási folyamat"... Világszerte elkezdődött, valóban így van... De nem a józan észtől, hanem a balliberálisok által kínált érték(telen) rendszertől. És ez nagyon nagy különbség ám. Mert egyetlen ember (hangsúlyozom: ember, aki gondosan szerető apából és anyából álló szülők neveltetésében részesülve, családban nőtt fel) sem gondolhatja a józan ész termékének mindazt, amit a balliberálisnak mondott értékrend le akar gyúrni világszerte a torkán. Nem szeretnék példákkal előhozakodni (azonos neműek házassága, a migránsok gúnyájába öltözött fanatikus gonosztevők keblünkre ölelése, a keresztény értékek és hagyományok megvetése, a szegénység álságos -csupán szavakkal történő- pártfogása stb), mert túl sok van és nem lenne igazságos, ha egy is kimaradna...

2. Laci szerint a baloldalnak meg kell mutatnia, hogy létezik kormányzóképes, hiteles baloldali alternatíva!

   - Ez így igaz! Meg kell mutatnia. Mert kijelenthető, hogy 27 éve nem voltak képesek megmutatni. Tehát joggal várják a baloldali beállítottságú, baloldali értékeket valló magyarok, hogy mutassák meg! Mert eddig - a rendszerváltás óta- akkor sem volt baloldali kormánya Magyarországnak, amikor baloldalinak nevezték az éppen kormányzó pártot, vagy koalíciót. Erről juthat eszébe az elkalandozásra hajlamos embernek, hogy hány lába van egy kutyának, ha a farkát is lábnak nevezzük?  Négy lába van, kedveseim!... Mert a farka nem lesz láb attól, hogy annak nevezzük. Így a magyarországi baloldal sem attól lesz baloldal, hogy annak hirdeti magát. Ezt jó lenne minden idők minden lacijának kellőképpen tudatosítania magában emeszpén kívül és belül egyaránt.

3. "Tagadjuk a Fidesz-kormány által kiépített kasztrendszert. El kell érnünk, hogy a felemelkedés ne a politikusok jó szándékán és a politikai kapcsolatrendszeren múljon."- mondta Laci (aki tudja, hogy az MSZP kormányzásainak idején is a politikusok jó szándékán és kapcsolatrendszereken múlott a felemelkedés, így sokkal igazabb lett volna, ha azt mondja, hogy "el kell érnünk, hogy a felemelkedés ne a fideszes politikusok jó szándékán és a fideszes kapcsolatrendszeren múljon").

   - Ti tagadhatjátok az említett kasztrendszert. Én nem tagadom... Ahogyan nem tagadom a napkeltét sem. Ami van, azt nem tagadni kell, hanem esetleg megszüntetni... bár a napkeltét nehéz lenne, de a kasztrendszerrel már lehet kezdeni valamit :-)

4. Laci szerint Orbánéknak nincsenek elveik és jövőképük sincs!

   - Ezzel most nem kívánok vitatkozni, de egy biztos: valamikor voltak elveik, amelyek által egy sokkal egységesebb nemzet részei lehetünk a határon túli, erőszakkal elszakított testvéreinkre sokkal nagyobb figyelmet fordítva. És jövőképük is lehetett valamikor, mert a jelenünk a múltunk jövője volt valamikor... és a jelenben -hogy csak egyet említsek- az IMF-nek egy fillérrel se tartozunk...Ez valamikor az akkori baloldali kormánynak nem hogy a jövőképében, de még az álmaiban sem szerepelt.  Mert megszoktuk, hogy a baloldalinak nevezett bagázs mindig arra ösztönzött, hogy "merjünk kicsik lenni"... Annyit mantrázhatták magukban, hogy nekik valóra is vált a megvallásuk... és kicsikké lettek. Nagyon kicsikké.

5. Később a mondandóját olyan területre tereli Laci, ami nagyon síkos pálya még a nála sokkal felkészültebb, tájékozottabb politikusok számára is. Nevezetesen esélyegyenlőségről, egyenlők társadalmáról és igazságosságról vizionál.

   - Szeretném, ha minden politikus és apolitikus magyar ember számára (függetlenül jobb,- vagy baloldali meggyőződésétől) világossá válna, hogy az esélyegyenlőség nem eredményezi az egyenlők társadalmát. Ha azt eredményezné, akkor nagyjából azonos családi háttérből származó, ugyanazon iskolai végzettséggel rendelkező emberek azonos sikereket érnének el felnőtt koruk éveiben, de ez távolról sincs így. Mindannyiunk környezetében rengeteg élő példa bizonyíthatja ezt.

   - Ha már az anyagiaknál tartunk és a hátrányosabb helyzetű emberek anyagi helyzetét orvosolnánk, semmiképpen nem szabad szem elől tévesztenünk annak a kísérletnek eredményét, amely igen pontosan meggyőzhet minden jóhiszemű, nyitott embert, hogy mi is ezzel kapcsolatban az igazság. Akkor is ez az igazság, ha a negatívan érintetteknek ezt nem könnyű fájdalommentesen tudomásul venniük: Bebizonyított tény, hogy az anyagi állapot AZ ESETEK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉBEN az illető személy, vagy család pénzügyi kultúrájától, pénzügyi szokásaitól, pénzügyekhez való viszonyulásától függ. Bebizonyított tény, hogy ha elosztanánk egyenlő részekre egy város polgárainak felhalmozott vagyonát az összes polgár között, maximum öt éven belül ugyanolyan visszarendeződésnek lehetnénk tanúi, mint azelőtt. Ugyanazok lennének a jómódúak és ugyanazok a szegényebbek... Ezt  jobb helyen már évtizedekkel ezelőtt bebizonyították egy kísérlettel, ahol volt erre (is) pénz. Talán itt említhető meg az is, hogy a felmérések alapján a lottónyertesek 83%-a pár éven belül ugyanolyan, vagy még rosszabb helyzetbe kerül, mint nyereménye előtt... Ezért nem szerencsés az esélyegyenlőség, vagy egyenlőtlenség számlájára írni a szegényebbek létezését. Mert akár tetszik, akár nem, bebizonyított tény, hogy nem a lehetőségek sokasága miatt lesznek gazdagok a gazdagok, hanem attól, hogy felismerik mindenben a lehetőséget, ami pontosan ugyanúgy ott kínálkozik minden olyan ember számára is, aki viszont nem ismeri fel... Ahogyan felismerte sok-sok baloldali politikus a megélhetés lehetőségét a politikában, miközben rengeteg náluk okosabb, értelmesebb ember nem ismerte fel, vagy nem élt a lehetőséggel... És mielőtt még háborogni kezdene a tenger, igyekszem kijelenteni, hogy mindez igaz, vagy még igazabb a jobboldali politikusokra is.

   ... de folytassuk, mert mondott még érdekes dolgokat Laci:

6. "...a jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke.... csak az állhat ki a választók elé hiteles programmal 2018-ban, aki levonta ezt a következtetést is az elmúlt több mint két és fél évtized, legfőképp pedig a 2002 és 2010 közötti baloldali-liberális kormányzás balfogásaiból. Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia  ( ez neked szól Gyurcsány) Aki pedig becsapta őket, és a gázszerelőjét Harley Davidsonra ültette, hogy a médiabirodalma, a szállodabirodalma és az adriai jachtja között gyorsabban furikázhasson, annak távoznia kell a hatalomból! ( ez pedig neked szól Orbán)...  Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből!..." - eddig az idézet.

   - A fenti idézett szövegrészben lehet azért némi igazság... Mindenképpen megfontolandó... akkor is, ha azt a Laci értékrendje szerint kevésbé józan észt képviselők szemszögéből vizsgáljuk.

Talán nem is érdemes minden apró részletet elemezni az elhangzott beszédből. Több ízben visszatért a szónok a szegénység felszámolásának gondolatához, szembeállítva a szegények hiányait a stadionokra elköltött milliárdokkal. Kétségtelen, hogy bármit és bárkit szembe lehet állítani egymással, minden csak nézőpont kérdése. Pedig így, a 21 század második évtizedében már illene tudni minden politikusnak, hogy nem azért léteznek szegény emberek, mert léteznek gazdagok... Jó lenne már tudatára eszmélni a populista (ezennel baloldali) szónokoknak is, hogy a szegénység mentalitás, míg a pénztelenség csak egy állapot... A szegénység ellen nem pénzzel, hanem mentalitásváltással lehet csakis küzdeni. No de most nem (csak) erről szól a mese.

Botka Lászlónak nem tudom, mekkora esélye van győzni. Kétségtelen, hogy nagy esélye van megszorongatni, vagy egy kicsit jobban elgondolkodtatni a jelenlegi hatalmat, ha győzelemre nem is számíthat. De ehhez is arra a felismerésre kellene eljusson, hogy:

  - az elmúlt 27 év baloldali pártkatonáinak kevesebb, mint 20%-a hasznosítható egy "megújuló baloldali" koncepció és stratégia megvalósításánál. Kételkedem benne, hogy a többiek ( a jelenlegi bagázs több, mint 80 %-a) csak úgy szó nélkül, "Mindent a nemzetért" címszóval csendben a háttérbe vonulnak majd vezényszóra.

  - A szegénység nem pénzek átcsoportosításával számolható fel, hanem egy egész nemzetre kiterjedő, már kisiskolás korban elkezdett, tudatos, mentalitásváltoztató, pénzügyi intelligenciára vonatkozó képzéssel (amely alapján családi háttértől függetlenül elsajátítható, hogy a pénz a kitartó munka, az értékteremtés, a kreativitás, a bevállalások és áldozatok hozadéka, amely során elsajátítható, hogy a vágyainknak érdemes korlátokat szabni, mert minden felvett hitellel az ember a jövőjét költi el stb).

  - Az esélyegyenlőségről szónokolni legalább annyira populista magatartás, mint az általa kritizáltak részéről bármi egyéb.

  - A "mit csinál rosszul Orbán Viktor" helyett csak arról kéne beszélni, hogy ő mit fog és hogyan fog jobban csinálni bármit is azokon a területeken, amelyekről beszél.

Addig is EBBEN A PILLANATBAN felelősséggel kijelenthető, hogy JELENLEG nem látható egyetlen "hiteles, kormányzóképes alternatíva" sem a láthatáron, akikre rá lehetne bízni  Magyarország és a Magyar Nemzet sorsát, jövőjét. Lehet nagyokat mondani a lelátóról, be lehet kiabálni, lehet szidni és dicsérni a játékosokat, meg a bírókat. Mindent lehet... Tudjuk-látjuk egy-egy focimeccsen is, hogy a lelátókon ülő több tízezer ember mindegyike jobban tud focizni, mint Dzsudzsák, vagy Gera. A szájukkal jobban tudnak... Itt élünk, tudjuk, látjuk. 

Mindeközben az sem tagadható le, hogy nagyon (de nagyon-nagyon) sok ember várja egy ütőképes, cselekvőképes, kellőképpen felkészült, kifejezetten a magyarság szempontjából józan észjárású, friss, új politikai erő megjelenését, feltűnését, akik esetleg a szájkaratén túl is cselekvőképesek és képesek lennének Magyarország kormányzására. Erősen hajlok arra, hogy azt gondoljam, ez a várva várt új erő semmiképpen nem az MSZP-ből fog kinőni... És azt is megkockáztatom, hogy nem is a többi jelenleg létező pártból... Mert ezek eljátszottak már mindent, ami eljátszható volt azzal az elég nehezen megszerezhető kinccsel, amit a szavazók bizalmaként emleget a magunkfajta kisember...

De addig is csak Laci jön... Egyelőre...Úgy tűnik. Szóval jön a Laci!

Meglátjuk, mi lesz...

Bár közismert a híres költő megfogalmazása, hogy "habár fölül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr..." , mégis jelenleg sokkal élethűbb és igazabb ennek az idézetnek a zseniális humorista Hofi Gézánk által átírt változata, mely szerint: " habár fölül a gálya, alul a víznek árja,... AZÉRT A VÍZ VAN ALUL...!"

Isten óvja a Jászságot! Isten óvja Magyarországot!