Elkészülni, Vigyázz, Voks!....

   Elkészülni, vigyázz, voks!- így indította 2014. tavaszán az egyik cikkét a Szabad Föld című újság (online oldala), amelyben szépen felsorakoztatta egymás alá a választásokon induló jelöltek válaszait egy adott kérdésre. A cikk teljes anyaga itt olvasható. A kérdés így szólt (Kéretik figyelni!) :

"A Jászság közútjai köztudottan rossz állapotban vannak (voltak... akkor sz.m.), különösen a 31-es és 32-es főút. Évek óta semmilyen javulás nem történt a közlekedési utak állapotában. Arra vagyunk kíváncsiak, Ön miként gondolkodik erről és megválasztása esetén milyen megoldást szorgalmaz majd?"

   A válaszadók színes fantáziája, kommunikációs adottsága, szövegértelmezési (kérdésre vonatkozó) készsége csalt néhány mosolyt az arcomra, de nem tudok szó nélkül elmenni a legérdekesebb válasz mellett, mert jászsági polgárként azon tűnődöm, mi lett volna itt, ha az illető nyeri el a képviselői tisztséget és elkezdi valóra váltani akkori vízióit(?). A legérdekesebb és szakmai szempontból minden csúcsot megdöntő válasszal Budai Lóránt jobbikos képviselő-jelölt kápráztatott el. Szó szerint ezeket mondta:

"Budai Lóránt (Jobbik): A Jobbik nem csupán szavakban, de konkrét politikai intézkedések meghozatalával is tenni fog azért, hogy a sokszor elviselhetetlenné vált közúti forgalmat részben átterelje a vasúti és folyami közlekedésre. Ezzel harmonikus egyensúlyt teremtve a közlekedésben. A veszélyzónának minősített helyszíneket átalakítjuk, biztonságossá tesszük. A gyalogosok védelme érdekében az erre vonatkozó szabályokat szigorítjuk, több biztosított gyalogátkelőt létesítünk telepített kamerarendszerekkel. A településelkerülő útvonalak létesítését fokozzuk. Előtérbe helyezzük a 2x2 és a 3 forgalmi sávos úthálózat fejlesztését. A közutak teherforgalmát csökkentjük. Országos információs rendszert készítünk, megjelölve az utak állapotát, a felújítási munkákat, a bejelentéseket, a fejlesztési-karbantartási terveket, valamint a forgalmi és baleseti statisztikákat."

Hát csak vázlatpontokban reagálnék:

- Talán addig jobb nekünk, ameddig csak a szavaknál maradhat Budai Lóránt EZEN A TÉREN és nem kerülhet a tettek mezejére...

- a 31-es és 32-es főút siralmas állapota hogyan változott volna meg attól, hogy a Jobbik áttereli a forgalmat a közútról a folyamokra és a vasútra?

- Hogyan alakították volna át a "veszélyzónákat"? Melyek azok a 31-es és 32-es főúton? Átalakítást követően "türelmi zónákká" váltak volna ezek?

- A gyalogosok védelme érdekében hozandó szigorításoktól, vagy az országos információs rendszer elkészültétől  javult volna inkább a 31-es és 32-es főút siralmas állapota?

- Nem kérdezem meg még egyszer, ami a vége felé elhangzott, hogy miként csökkentenék a közutak teherforgalmát, hiszen az elején erre már választ kaptam: ez itt a Jászságban a 31-es és 32-es utak menti települések életében egy csettintéssel megoldható, csak át kell terelni a forgalmat a folyami és vasúti közlekedésre...

- Látom lelki szemeim előtt, ahogyan a jászalsószentgyörgyi, alattyáni és jánoshidai ingázó munkások hajnalonként belefáradnak az említett települések pályaudvarainak jegypénztárainál a kígyózó sorokban történő várakozásokba és inkább a Zagyva partjára sétálnak át, hogy az 5,20-as hajóval menjenek fel Berénybe, vagy le Szolnokra. Gondolom, a jegyárak meghatározására is volt már 2014-ben elkészített stratégia, hogy az árral megfelelő irányba haladó járat mennyivel kell olcsóbb legyen, mint az árral szembe haladó...

- Látom lelki szemeim előtt, ahogyan a jászalsószentgyörgyi vasúti csomópontnál tolongnak a tartályvagonok tele üzemanyaggal, kirakodásra várva, vagy a Jász-Plasztik termékeit szállítják kamionok konténerekbe csomagolva a Zagyván állomásozó teherhajókhoz a kikötőbe...

- Azt is látom, hogy ettől a csodálatos áttereléstől meg is javult volna a 31-es és 32-es főút siralmas akkori állapota.

Fordítsuk komolyra a szót... Egy választási kampányban egy újságírói kérdésre ilyen választ adó ember komolyan gondolta, hogy őt komolyan veszi majd valaki?

Mostanában pedig azt gondolja, hogy attól fogják komolyabban venni, hogy már-már betegesen rögeszméjévé vált egy kormánypárti helyi képviselő?

Félreértés ne essék! Lehet kritikus szemmel nyilatkozni, elemezni bárkinek a cselekedetét, vagy döntéseit, gyanúsnak látszó ügyeit (ami még nem jelenti azt, hogy gyanúsak is azok az ügyek), sőt, a nyilatkozatainak helytelenségét, nyelvbotlásait is ki lehet gúnyolni, ki lehet plakátolni. De jó lenne, ha Budai Lóránt tudatosítaná magában, hogy ez a magatartás még édes kevés a győzelemhez és ahhoz, hogy a jelenlegi országgyűlési képviselőt válthassa...

Azért ennél komolyabban illik venni a jászsági választópolgárokat és igényeiket...